Masini pentru decupat tabla – determinarea fortelor de taiere

Modele de masini pentru decupat tabla au un rol important in industria prelucratoare au masinile de decupat care sunt utilizate pentru pregatirea pieselor metalice pentru diferite operatiuni.

Forta maxima necesara taierii, in cazul si perforarii, se poate calcula cu formula:masini pentru decupat tabla - formula 1

In care:

Fn este forta maxima necesara taierii;

S este aria sectiunii forfecate (produsul dintre lungimea l a conturului taiat si grosimea g a semifabricatului);

γ este rezistenta conventionala la taiere prin decupare – perforare;

k este un coeficient de corectie care tine cont de influenta uzurii taisurilor, de jocul dintre poanson dintre si stantare, de neuniformitatea materialului etc., avand valori supraunitare (k = 1 – 1,3 pentru taisuri plane) si valori subunitare (k = 0,4 – 0,6 pentru tais inclinat).

Rezistenta conventionala la taiere ia in considerare faptul ca procesul de taiere nu este o forfecare pura ci aceasta este insotita de intinderea materialului.

Masini pentru decupat tabla – determinarea fortelor de taiere

Exista mai multe modalitati de a determina aceasta rezistenta de taiere pentru modelele de masini pentru decupat tabla.masini pentru decupat tabla - exemplu decupare

Printre acestea, cele mai utilizate sunt: considerarea rezistentei la taiere ca fiind efortul tangential maxim la deformare si aplicarea conditiei de plasticitate Tresca, considerarea caracteristicilor materialului prelucrat si a elementelor procesului de taiere, considerarea caracteristicilor mecanice si a compozitiei chimice, considerarea ecruisarii materialului si a frecarilor din timpul procesului.

Dintre acestea se considera ca cel usor de aplicat in practica este cea prin rezistenta la taiere se calculeaza in functie de rezistenta de rupere la tractiune, cu formule de tipul:masini pentru decupat tabla - formula 2

In aceasta ecuatie coeficientul c ia urmatoarele valori: 0

  • 0,75 – 0,9 pentru otel si aluminiu moale,
  • 0,65 – 0,73 pentru alama,
  • 0,55 – 0,7 pentru aluminiu tare,
  • 0,65 – 0,75 pentru duraluminiu moale,
  • 0,6 – 0,65 pentru duraluminiu tare,
  • 0,68 – 0,73 pentru oteluri inoxidabile,
  • 0,65 – 0,7 pentru aliaje de titan.

masini pentru decupat tabla - decupareEste recomandat ca, in practica, sa se efectueze mai intai determinari experimentale pentru masurarea fortei de taiere, de obicei, prin executarea unor operatii de decupare cu diametrul de 20 mm.

Atunci cand se taie cu masini pentru decupat tabla un semifabricat compus din doua straturi cu grosimi g1 si g2 din materiale diferite, cu rezistenta de taiere γ1 si γ2, rezistenta semifabricatului la taiere se poate calcula cu formula:masini pentru decupat tabla - formula 3

Aceasta formula de calcul poate fi generalizata pentru cazul semifabricatelor cu mai multe straturi ce urmeaza a fi taiate cu masini pentru decupat tabla.

Masini pentru decupat tabla – reducerea fortelor de taiere

masini pentru decupat tabla - cutiteProblema reducerii fortelor de taiere este una deosebit de importanta pentru exploatarea de masini pentru decupat tabla.

Pentru reducerea fortelor de taiere, materialele cu grosimi mai mari de 2,5 – 3 mm se pot incalzi, fara a se ajunge insa in zonele de fragilitate la albastru sau rosu a otelurilor.

In cazul decuparii pieselor din materiale groase, cu grosimi de peste 4 mm, pentru micsorarea fortelor taietoare, pe unul din elementele active cu care sunt prevazute modelele de masini pentru decupat tabla se prevad muchii taietoare inclinate.

Poate fi utilizat un cilindru cu axa perpendiculara cu axa poansonului, caz in care se reduce forte necesara decuparii sau perforarii datorita micsorarii suprafetei supuse frecarii.

Inclinarea taisurilor elementelor active, poanson sau placa de taiere, in cazul unei masini pentru decupat tabla, se executa, de obicei simetric pentru a impiedica aparitia fortelor laterale, care ar putea avea ca efect deteriorarea taisului.

O masina de decupat tabla este dotata, de regula, cu placi cu muchii inclinate si poanson plan pentru ca piesele sa rezulte plane.

In cazul utilizarii unei masini pentru decupat tabla pentru decuparea pieselor cu dimensiuni intre 60 si 160 mm, placa taietoare este prevazuta cu o singura ondulatie.masini pentru decupat tabla - elemente active cu muchii taietoare inclinate - a si b - decupare - c, d si e - perforare - f - crestare

Daca dimensiunile piesei executate depasesc 160 mm, se prevad mai mutle ondulatii, fiecare ondulatie avand lungimi cuprinse intre 100 si 250 mm iar inaltimea taisului are valori de (1-3)g.


Daca doriti o masina pentru decupat tabla, eMasiniUnelte.ro ofera o gama diversa de masini pentru decupat tabla din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii despre masini pentru decupat tabla.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns