Masini de rectificat plan – clasificare

Aceste masini de rectificat plan sunt destinate prelucrarii prin rectificare a suprafetelor plane. In cazuri rare, folosind masa rotativa, rabatabila, pe aceste masini se rectifica si suprafete conice exterioare sau interioare cu unghi la varf foarte mare la piese de dimensiuni mari.

Prelucrarea poate fi de finisare, fiind precedata de alte operatii de aschiere prin frezare, rabotare sau poate fi folosita atat pentru degroare, cat si pentru finisare.

Acest caz apare la piese cu crusta dura pe suprafeta de prelucrat, cu adaos mic si la piese turnate din aliaje dure.

La rectificarea plana scula este in contact cu semifabricatul pe o suprafata mare si din aceasta cauza solicitarile sunt mari si masinile se construiesc foarte rigid.

Masinile de rectificat plan sunt executate in doua variante constructive, cu axa sculei in pozitie orizontala si in pozitie verticala.

masini de rectificat plan -orizontal-si-vertical

Masini de rectificat plan in pozitie orizontala

  1. Scula;
  2. Sanie;
  3. Carucior;
  4. Masa pe care este fixata piesa.

La rectificarea orizontala, scula prelucreaza cu suprafata cilindrica (periferica). Arborele port – scula este sprijinit in lagarele saniei si impreuna executa avansul transversal, in ghidajele caruciorului.

Miscarea de avans transversal este miscare intermitenta si se executa cu frecventa curselor duble a miscarii de avans longitudinal a mesei pe care este fixata piesa.

Masini de rectificat plan in pozitie verticala

  1. Scula;
  2. Papusa port scula;
  3. Masa pe care este fixata piesa.

Scula este montata in papusa port – scula si impreuna executa avansul de patrundere pe ghidajele batiului. Piesa care urmeaza a fi prelucrata este fixate pe masa si executa avansul longitudinal. Scula este un disc abraziv in forma de oala sau un dispozitiv port – scula cu segmenti de piatra abraziva.

Masini de rectificat plan  – masina cu masa rotativa

masini de rectificat plan -cu-masa-rotativa

Daca pe masa acestor masini de rectificat plan se fixeaza o masa rotativa si se realizeaza legatura cinematica pentru rotirea mecanica a mesei; se pot rectifica si suprafete frontale la piese circulare cu avans circular. Prin inclinarea planului mesei se prelucreaza suprafete conice.


Daca doriti o masina de rectificat plan, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de masini pentru rectificare plana. Ofertam o gama diversa de producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini de rectificat plan.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns