Masini de filetat – procedee de prelucrare a filetelor

Filetarea prin aschiere

De regula, aceste masini de filetat sunt destinate prelucrarii filetelor cu o productivitate ridicata, fiind folosite in mod curent pentru filetrea gaurilor cu ajutorul tarozilor.

Pentru filetarea la exterior se folosesc masini de frezat filet cu ajutorul unor scule speciale numite freze pentru filet. Tot pentru prelucrarea cu o productivitate ridicata de folosesc capete de filetat.

Masinile de filetat interior, se utilizeaza la filetarea gaurilor cu ajutorul unor scule numite tarozi si se clasifica in:

  • Masini de filetat cu masa;
  • Masini de filetat cu soclu;
  • Masini de filetat cu coloana.

masini de filetat-componente

Principalele parti componente ale unei masini de filetat sunt urmatoarele:

  1. Masa masinii;
  2. Coloana sau montant;
  3. Carcasa cutiei de viteze;
  4. Axul principal;
  5. Motorul.

Motorul antreneaza axul principal in miscare de rotatie, prin intermediul cutiei de viteze. Carcasa cutiei de viteze se poate deplasa pe coloana sau montant, iar piesa de prelucrat se asaza pe masa masinii.

Particularitatea esentiala a unei masini de filetat o constituie existenta unui mecanism prin care se inverseaza in mod automat sensul de rotatie al sculei dupa ce aceasta a ajuns la lungimea necesara gaurii de filet.

Tarozi folositi pentru filetarea pe masini de filetat

masini de filetat -tarozi-de-masina

a – pentru gauri strapunse; b – pentru gauri infundate; c – pentru gauri conice.

Sculele cu ajutorul carora se executa filetarea pe masini de filetat sunt tarozi speciali de masina avand o parte activa mai lunga decat la tarozii folositi pentru filetarea manuala.

Pe langa filetarea pe masini speciale de filetat cu tarozi se intalnesc adesea cazuri de execuare a filetelor exterioare cu ajutorul filierelor, mai ales la prelucrarea pe masini automate si semiautomate, precum si capete speciale de filetat.

La masina de filetat miscarea principala de aschiere este miscarea de rotatie a tarodului executata de axul principal masinii, iar miscarea secundara este efectuata tot de axul principal impreuna cu scula aschietoare.

Trebuie precizat ca la aceste masini de filetat avansul axial al sculei este intotdeauna egal cu pasul filetului care se prelucreaza.

Prelucrarea filetelor prin deformare plastica

masini de filetat -rularea-filetelor

La productia de serie si de masa a suruburilor se foloseste pe scara larga procedeul rularii. In acest caz, spirele filetului se realizeaza prin deformarea plastica. Piesa de prelucrat este trecuta printre sculele de filetat, care imprima spira filetului pe suprafata exterioara a semifabricatului. Filetarea poate fi executata cu placi sau cu role.


Daca doriti o masina de filetatemasiniunelte.ro ofera o gama diversa de masini pentru prelucrat metal. Ofertam o gama diversa de producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini de gaurit si filetat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns