Masina de rindeluit si degrosat – utilizare

masina de rindeluit si degrosat -

O masina de rindeluit si degrosat este o masina combinata pentru prelucrarea secundara a lemnului.

O astfel de masina pentru rindeluire si degrosare este ideala pentru indreptarea uneia din fetele piesei de prelucrat. Permite, de asemenea, si aducerea piesei de prelucrat la aceeasi grosime (degrosarea piesei).

Masina de rindeluit si degrosat – rindeluirea

Operatiunea de rindeluire presupune indreptarea uneia dintre fetele unei piese din lemn cu ajutorul unei masini de rindeluit.

Pentru realizarea acestei operatiuni, piesa de prelucrat se aseaza pe masa de alimentare a masinii si se pozitioneaza langa ghidajul paralel.

Pentru indreptarea piesei aceasta este impinsa spre blocul taietor care asigura preluarea unei inaltimi presetate rezultand o suprafata neteda.

In cazul anumitor piese din lemn poate fi necesara rindeluirea din mai multe treceri pentru a se obtine o suprafata perfect neteda.masina de rindeluit si degrosat - rindeluire

Masina de rindeluit si degrosat – degrosarea

O masina de rindeluit si degrosat poate fi utilizata, de asemenea, pentru degrosarea (rindeluirea la grosime) piesei de prelucrat.

Operatiunea de degrosare presupune obtinerea unei piese din lemn cu o grosime constanta si fete perfect plane.

Pentru a degrosa corect o piesa din lemn aceasta trebuie sa fi fost rindeluita anterior (este necesar ca una din fetele piesei sa fie perfect plana).

Pentru realizarea operatiunii de degrosare cu o masina de rindeluit si degrosat, in primul rand, se ajusteaza masa de degrosare la inaltimea dorita.masina de rindeluit si degrosat - degrosare

Dupa ajustarea mesei de degrosare piesa de degrosare este asezata pe aceasta si este impinsa usor pana este preluata de prima rola de avans.

Orice masina de rindeluit si degrosat este prevazuta cu role de avans pentru realizarea operatiunii de degrosare.

Aceste role asigura avansul constant al piesei de prelucrat si garanteaza obtinerea unor rezultate optime in exploatare.

Piesa de prelucrat preluata de rola de avans de alimentare trece pe sub blocul taietor. Cutitele preiau din material iar piesa este preluata ulterior de rola de avans de evacuare.

Deoarece, de obicei, o masina de rindeluit si degrosat este prevazuta cu o masa de degrosare mai scurta decat masa de rindeluire.

Este recomandat ca piesa ce urmeaza a fi degrosata sa fie sustinuta atat la alimentare, cat si la evacuare. Astfel blocul taietor nu va ciupi la iesirea piesei.

In cazul anumitor piese din lemn poate fi necesara trecerea piesei de mai multe ori pentru obtinerea unei degrosari de calitate.masina de rindeluit si degrosat - prelucrare

Masina de rindeluit si degrosat – mortezarea

Unele modele de masini de rindeluit si degrosat pot fi echipate cu dispozitive optionale pentru realizarea operatiunii de gaurire si mortezare.

Aceste dispozitive de mortezat largesc aria de utilizare a masinilor de rindeluit si degrosat.

Masina de rindeluit si degrosat – recomandari

Masina de rindeluit si degrosat este nelipsita din atelierele de prelucrare a lemnului. Aceasta se regaseste atat in atelierul meseriasului hobby, cat si in atelierul celei mai mari fabrici de mobilier din lemn.

In ultimii ani tehnologiile de fabricatie pentru masini-unelte au facut progrese semnificative. Datorita evolutiei tehnnologice au aparut tot mai multe optiuni pentru aceste masini.

Unele modele pot fi prevazute cu afisaj digital pentru adancimea de rindeluire, afisaj digital pentru adancimea de degrosare, ajustare electrica a inaltimii mesei de degrosare, viteza de avans ajustabila variabil etc.

Datorita specificului constructiei se recomanda ca orice masina de rindeluit si degrosat sa fie racordata la un exhaustor. Un exhaustor asigura extractia rumegusului si previne ca acesta sa se adune in hota de exhaustare sau in blocul taietor.masina de rindeluit si degrosat - exhaustare

Pe piata de profil exista modele de masini pentru rindeluire si degrosare. Oferta generoasa reprezenta un atuu pentru meseriasii din atelierele de prelucrare a lemnului care au numeroase alternative.


Daca doriti o masina de rindeluit si degrosat, eMasiniUnelte.ro ofera o gama diversa de masini pentru rindeluire si degrosare din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii despre masini de rindeluit si degrosat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns