Masina de gaurit destinata prelucrarii alezajelor

Pe acest gen de masina de gaurit se poate executa o gama foarte larga de operatii la piese de cele mai diferite forme si dimensiuni. Operatiile cele mai frecvente sunt cele de gaurire, largire, lamare, alezare, tezire, frezare dupa contur, gravare etc.

Piesele la care se executa operatiile mai sus amintite pot fi din alama, aluminiu, otel, otel inoxidabil sau materiale plastice.

Pentru a se evita ruperile frecvente de la masina de gaurit, mai ales la prelucrarea alezajelor cu diametre mici, mecanismul de avans trebuie sa asigure o miscare uniforma perfect echilibrata.

Masina de gaurit cu reglare electrica a miscarii principale si avans axial mecanic al sculei

 masina de gaurit -reglare-electrica-a-miscarii-principale-si-avans-axial-mecanic-al-sculei

Masina de gaurit cu reglare electrica a miscarii principale

 masina de gaurit -reglare-electrica-a-miscarii-principale

Productivitatea – factor determinant in alegerea solutiilor constructive pentru masina de gaurit

In cazul prelucrarii placilor de baza la masina de gaurit, productivitatea de prelucrare a alezajelor depinde in mare parte de constructia mesei masinii. Astfel masa masinii trebuie sa permita o pozitionare si blocare rapida si usoara a semifabricatului in raport cu piesa.

In acest scop mesele trebuie sa poata fi deplasate cu usurinta pentru a putea acoperi suprafata placii de baza.

In cazul in care pozitionarea si fixarea semifabricatului se face prin deplasarea si blocarea mesei, precizia de prelucrare la masina de gaurit este legata direct de constructia ghidajelor.

Majoritatea firmelor producatoare de astfel de masini folosesc elemente intermediare din urmatoarele motive:

  • Micsoreaza uzura – maresc durabilitatea;
  • Asigura uniformitatea deplasarii mesei;
  • Efortul de actionare se diminueaza.

Elementele intermediare sunt, in general, bile, role si ace confectionate din oteluri speciale de mare duritate. Acestea sunt calite, rectificate si lepuite. Caile de rulare sunt formate din bare cilindrice sau prismatice confectionate, de asemenea, din oteluri speciale.

Marirea productivitatii se poate obtine si prin folosirea unor dispozitive speciale de gaurit cu cap multiax. Aceste capete pot fi atasate pe orice masina de gaurit. Aceste capete multiax pot fi rigide sau reglabile in ceea ce priveste distanta dintre axe.

Constructiile mai noi dispun de sisteme de masurare a deplasarii mult imbunatatite. Pentru urmarirea rapida a distantelor parcurse de mese sunt echipate cu panouri de afisare a cotelor realizate.


 Daca doriti o masina-unealta pentru gaurit, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de masini de gaurit din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini unelte gaurit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns