Masini de ascutit panze circulare automate

In ceea ce priveste gama de masini de ascutit panze circulare, acestea pot fi clasificate in functie de diferiti parametrii, printre care: diametrele de ascutire, tipul avansului, tensiunea de alimentare etc.

Referitor la modelele de ascutit panze circulare cu avans automat (masini automate), se poate afirma ca nu foarte multi profesionisti in domeniul prelucrarii lemnului cunosc principiile de functionare ale unei astfel de masini.

Masini de ascutit panze circulare automate – operare

In ceea ce priveste operarea modelelor de masini de ascutit panze circulare automate, operarea acestora presupune:

  • Sa se citeasca cu atentie intregul manual de utilizare pentru ca operatorul se se familiarizeze cu structura, performantele si modul de operare, cu toate functiile si butoanele de control, intrerupatoarele, manerele etc.
  • Se curata cu atentie masina dupa asamblare si se greseaza cu vaselina partile mobile si pe cele rotative. Se verifica daca fiecare piesa mobila sau rotativa se poate deplasa fara obstacole.
  • Se realizeaza o functionare de proba a masinii, fara disc circular instalat si se verifica daca discul se roteste in directia corecta.
  • Se asculta daca apar zgomote anormale in timpul functionarii si se porneste masina doar dupa eliminarea inconvenientelor.
  • Atunci cand se realizeaza ascutire fara lubrifiere, indicatorul de ascutire este exact deasupra panzei circulare.
  • Fiecare pointer trebuie sa fie, de obicei, la mai putin de 0.2 – 3 mm. In caz contrar, discul diamantat poate fi avariat sau distrus si calitatea ascutirii este redusa.

    ! De obicei, o masina de ascutit panze circulare automata poate fi utilizata doar pentru ascutirea panzelor circulare placate cu carbura.

  • Dupa realizarea asamblarii unei masini de ascutit panze ciruclare plasate se verifica daca discul diamantat este fixat cu fermitate.
  • Atunci cand se fixeaza un disc circular cu ajutorul manerului de blocare, nu se aplica forta excesiva astfel incat discul sa poata fi eliberat cu usurinta dupa finalizarea ascutirii. Se verifica daca pe manerul de fixare s-au adaugat cateva picaturi de ulei pentru gresare astfel incat axele si ghidajul panzei sa fie usor lubrifiate si sa nu apara frecarea dintre ele.
  • Se adauga periodic cateva picaturi de ulei de gresare pe ghidajul de ridicare a panzei, pe rotile ajustoare si cama motorului de avans. Parghia pentru ridicare nu trebuie sa ramana pentru prea mult timp intr-o pozitie fixa pentru a preveni ruginirea.
  • Pentru ajustarea pasului panzei se introduce panza circulara in pozitie, se slabeste manerul ajustor de pe ghidajul lateral, se ajusteaza pozitia unghiului de ascutire in functie de diferitele diametre ale panzelor si se slabeste surubul pentru avansul dintilor panzei. Se slabeste manerul in stea si se ajusteaza manerul o data cu pozitia si distanta dintre surub si dinte. Distanta de tragere este determinata de combinatia de roti dintate. De regula, surubul trage intre 1 – 5 dinti aplicand metoda „trage un dinte, un alt dinte este ascutit”. Pozitia de finalizare a operatiunii este pozitia in care dintii trebuie ascutiti; motiv pentru care eficacitatea si calitatea ascutirii sunt superioare (atentie: reglati manerul in stea dupa ce fiecare setare a pozitiei este realizatamasini de ascutit panze circulare automate - operare
  • Ajustarea ascutirii dintilor drepti presupune ascutire pentru panzele cu dinti in unghi de 90o si ajustarea ascutirii dintilor pe partea dreapta / stanga este descrisa intr-o sectiune mai jos.
  • Ajustarea pentru ascutirea varfului dintilor panzelor se realizeaza ca in modul descris mai jos.

Masini de ascutit panze circulare automate – ascutirea dintilor drepti

Ajustarea ascutirii dintilor drepti presupune ascutire pentru panzele cu dinti in unghi de 90o si ajustarea ascutirii dintilor pe partea dreapta / stanga se realizeaza in modul descris mai jos.

    1. Ascutire pentru panzele cu dinti in unghi de 90o:

In primul rand se seteaza unghiul cu ajutorul scalelor de pe axele principale, ajustarea pozitiei panzei  realizandu-se in functie de inclinarea panzei si inclinarea discului de ascutit in pozitia 0°.

Pozitionati counter-ul P pe pozitia 1. Se porneste motorul de avans pentru panza si se ajusteaza manerul pentru pas corespunzator spatierii dintre dintii panzei circulare, ajustand dispozitivul de avans sa traga un dinte.

Se rotesc manerele insertiilor pinolelor longitudinale si transversale si se apropie suprafata dintelui panzei ciculare de discul de ascutire.

Se slabeste manerul tijei extractoare a dintelui panzei de pe pinola transversala si manerul de blocare al panzei circulare. Se pozitioneaza indicatorul de pozitie al dispozitivului de avans pe dintele urmator si ajustati rata de avans.

Se strang manerele de pozitionare pe ambele parti, se strang suruburile de blocare si manerul de fixare al panzei circulare. Dupa ajustarea corespunzatoare a unghiului discului de ascutire se porneste motorul principal si motorul de avans si se incepe operatia de ascutire.

    1. Ajustarea ascutirii dintilor pe partea dreapta / stanga:

De exemplu, pentru o panza circulara cu 60 dinti, cu unghiul de inclinare al dintilor stanga / dreapta de 12o, ajustarile sunt similare ca in cazul dintilor pozitionati la 90o. In primul rand ajustati dispozitivul de avans la 2 dinti, setati timpul P de pe afisajul sigital la 2 si verificati valva de verificare la 30. Atunci cand se ascute un dinte cu inclinare spre stanga, ajustati pe scala pentru unghiul panzei de ascutire la 60o. Ajustati fiecare maner si strangeti suruburile de blocare. Porniti motorul principal si motorul de avans. Daca valva pentru masurare ajunge inapoi la 0, inseamna ca ascutirea dintilor s-a finalizat. Pentru ascutirea dintilor cu inclinatie spre dreapta setati pe scala pentru discul de ascutire la 354o si pozitionati dispozitivul de avans la un dinte, apoi porniti motoarele. Atunci cand valva pentru masurare ajunge la 0, procesul de ascutire s-a incheiat.

Masini de ascutit panze circulare automate – ajustarea pentru ascutirea varfului dintilor panzelor

Suplimentar fata de setarile descrise anterior pentru ascutirea dintilor drepti rotirea discului de ascutire la 180o este necesara.

Se seteaza switch-ul pentru discul de ascutire pe panoul de comanda pe pozitia 0.masini de ascutit panze circulare automate – ajustarea pentru ascutirea varfului dintilor panzelor

Se schimbasensul de rotatie al discului de ascutire.

Se slabesc suruburile de pe ghidajele axelor principale si se roteste ghidajul la un unghi corespuznator diametrului panzei circulare ce urmeaza a fi ascutite.

Se rotesc manerele discului de ascutire raportat la pozitia unghiului saniei de pe axele principale si se pozitioneaza discul de ascutire si ghidajul paralele unul fata de celalalt.

Se slabesc suruburile de fixare si ajustare ale panzei circulare, se ajusteaza dispozitivul de avans, dispozitivul de fixare magentic si se strang suruburile inapoi.

Se rotesc manerele insertiilor longitudinale si transversale ale pinolei, se aliniaza varfurile dintilor panzei circulare paralele cu suprafata discului de ascutire.

De exemplu, daca inclinarea dintelui panzei circulare este de 12o si discul de ascutire trebuie sa fie pozitionat tot la 12o.

Se porneste motorul principal si motorul de avans, se pozitioneaza pinola longitudinala si transversala in pozitia corecta si se incepe operatia de ascutire.

Daca valva de masurare ajunge in pozitia 0, se incepe ascutirea pe cealalata parte si se pozitioneaza unghiul discului de ascutire la 348o.

Se pozitioneaza panza circulara pe urmatorul dinte si se incepe operatia de ascutire.masini de ascutit panze circulare automate

Masini de ascutit panze circulare automate – setarile pentru ascutire dintilor trapezoidali

Pentru ascutirea dintilor trapezoidali pe masini de ascutit panze circulare automate, se slabeste manerul de blocare de pe axele principale. Urmeaza slabirea manerului de pe dispozitivul de ridicare si se ridica pana cand panza circulara este la inaltimea potrivita. Apoi se seteaza inaltimea panzei pentru ascutire.

Se roteste manerul pentru ajustarea unghiului si se apropie panza pentru ascutire de dintele trapezoidal.

Se pozitioneaza panza pentru ascutire si panza circulara pe pozitia corecta si se ajusteazai manerele strangandu-le cu fermitate.

Masina este gata pentru ascutire panzei circulare.


eMasiniUnelte.ro ofera o gama diversa de masini pentru ascutit panze circulare de la diversi producatori urmarind solutia optima necesitatilor dumneavoastra de prelucrare. Click pentru mai multe detalii despre masini de ascutit panze circulare automate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns