Despre abkant – alegerea unei prese pentru tabla

abkant exploatare

Un abkant este o masina unealta specializata pentru indoirea la rece a foilor metalice, utilizata de obicei in industria confectiilor metalice.

Caracteristicile unui abkant

Presele pentru indoirea tablei de tip abkant, sunt masini-unelte utilizate pentru plierea tablei pentru realizarea diferitelor confectii metalice.

Un abkant poate fi utilizat pentru indoirea tablei pe diferite lungimi si diferite grosimi la unghiuri de regula intre 0o si 135o.

Abkantul nu reprezinta cea mai rapida masina unealta ce poate fi exploatat pentru indoirea tablei. Cu toate acestea poate fi utilizat cu usurinta pentru realizarea a numeroase operatii de indoire.abkant cu lama superioara segmentata

O astfel de presa de tabla este usor de utilizat. Acest lucru se datoreaza faptului ca operatorul nu trebuie sa sustina greutatea foii metalice in timpul procesului de prelucrare.

Cateva criterii de clasificare ale abkanturilor

Abkanturile pot fi clasificate in functie de multiple criterii, cele mai uzuale fiind tipul falcilor si tipul actionarii.abkant manual

In functie de tipul falcilor cu care sunt echipate, abkanturile se impart in: abkanturi cu sina ascutita, abkanturi cu falca superioara segmentata, abkanturi cu ambele falci segmentate, abkanturi cu falci segmentate si pliabile.

In functie de tipul actionarii, sunt intalnite urmatoarele categorii de abkanturi: abkanturi manuale, abkanturi motorizate, abkanturi hidraulice, abkanturi magnetice.

Clasificarea abkanturilor in functie de tipul falcilor

Un abkant cu sina ascutita (sau cu lama ascutita) este o presa indoire tabla echipata cu sine (lame) ascutite. Un astfel de echipament este ideal pentru realizarea aplicatiilor de indoire a tablei la unghiuri foarte mari (inchise).

Modelele de abkanturi cu falca superioara segmentata sunt echipate cu lama superioara segmentata ce faciliteaza plierea cutiilor.abkant cu lame segmentate

Un abkant cu ambele falci este ideal pentru plierea formelor atipice fiind dotata cu segmente detasabile pe ambele lame.

Modelele cu lama pliabila permit prelucrarea unor piese de dimensiuni mai mari ale indoirilor.

Clasificarea abkanturilor in functie de tipul actionarii

In ceea ce priveste actionarea, in cazul unui abkant manual operatiunea de indoire se realizeaza prin actionarea manuala (cu ajutorul unor manere laterale sau frontale) sau cu ajutoul unei pedale de actionare.abkant motorizat

In cazul abkanturilor motorizate operatiunea de indoire a tablei se realizeaza prin actionarea falcii superioare motorizat.

Unele prese motorizate pentru indoirea tablei sunt dotate cu doua motoare, unul pentru urcarea si unul pentru coborirea falcii superioare. Alte modele sunt dotate cu un singur motor, ridicarea falcii superioare realizandu-se manual.

abkant cu lama ascutitaIn ceea ce priveste modelele de abkanturi hidraulice, acestea sunt masini pentru indoirea tablei cu ajutorul unui sistem de actionare hidraulic.

Sistemul hidraulic faciliteaza prelucrarea tablei cu lungime si grosime foarte mare si exploatarea in regim industrial.

Abkanturile cu actionare magnetica se caracterizeaza prin indoirea tablei cu ajutorul unor campuri magnetice dezvoltate cu ajutorul falcilor. Mai multe informatii despre functionarea acestora pot fi lecturate in articolul dedicat „Abkanturi magnetice – aspecte privind exploatarea”.

Alegerea corecta a unui abkant

Pentru alegerea corecta a unui abkant trebuie trebuie avuti in vedere numerosi parametrii.

Principalii indicatori care pot influenta alegerea sunt lungimea maxima a tablei ce trebuie prelucrata, grosimea maxima a acesteia, specificul aplicatiilor de indoire ce trebuie realizate, productivitatea necesara etc.


Daca sunteti in cautarea unui abkant, eMasiniUnelte.ro ofera o gama diversa de abkanturi din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru abkanturi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns